دولت روحانی و اقتصاد مقاومتی.(بخش سوم)
سه شنبه, ۲۲ تیر ۱۳۹۵، ۰۳:۳۶ ب.ظ
8- سه موضوع "گسترش همکاری با کشورهای منطقه و جهان" ، " استفاده از ظرفیت سازمان های بین المللی و منطقه ای" و "رصد برنامه های تحریم و افزایش هزینه برای دشمن" از مواردی است که به دستگاه دیپلماسی کشور مرتبط است و تیم سیاست خارجی دولت باید آن را بر عهده بگیرد. برای تحقق دو موضوع اول پیش از هر کاری نیاز بود که ایران از حالت "امنیتی" و "تهدید برای صلح و امنیت بین الملل" خارج و به حالت "سیاسی" و کشوری که به قوانین و ساختارهای بین المللی احترام می گذارد تغییر وضعیت دهد که این امر تا حدود بسیاری با برجام محقق شد ، اما درباره ی موضوع سوم یعنی رصد تحریمها و افزایش هزینه برای دشمن احتیاج به هماهنگی بسیار بیشتر و گسترده تری بین وزارت خارجه ، تیم اقتصادی دولت و بخش خصوصی ، نهادهای نظامی ، قوه قضاییه و دیگر مسئولان تصمیم گیر و مشاوران تصمیم ساز نظام است ، و هم چنین افزایش اختیارات دستگاه دیپلماسی کشور برای انجام وظایفش باید در دستور کار قرار گیرد.
9- موضوع "انتقال فناوری های پیشرفته و تامین نیازهای ضروری و منابع مالی از خارج" بعنوان یکی دیگر از سیاست های ابلاغی اقتصاد مقاومتی هم بواسطه ی تحریم ها امکان تحققش نبود که بعد از برجام و رفع تحریم های این حوزه امکان محقق شدنش فراهم شده است و باید دید در افق پیش رو دولتی ها چه خواهند کرد.
10-"افزایش ذخایر راهبردی نفت و گازو افزایش صادرات در این حوزه و توسعه ی ظرفیت های تولید نفت و گاز بویژه در میادین مشترک" و هم چنین "بالا بردن صادرات محصولات پتروشیمی از طریق تکمیل زنجیره ی ارزش صنعت نفت و گاز" بعنوان بخش دیگری از سیاست های اقتصاد مقاومتی احتیاج به دو مولفه ی مهم سرمایه گذاری خارجی و فناوری های پیشرفته دارد. همانطور که در مورد قبل ذکر شد این دو موضوع بواسطه ی تحریم ها امکان تحققش نبود و برجام، می تواند کلیدی برای حل این مشکل باشد. آنان که در پاسخ به چنین نگاهی از توانایی های سرشار بومی و سرمایه های داخلی سخن می گویند خوب است پیش از بیان چنین پاسخی به عملکرد کشور در حوزه ی انرژی بخصوص در میادین مشترک در یک دهه ی اخیر نگاهی بیندازند.
11- "صرفه جویی در هزینه های عمومی کشور" از طریق "منطقی سازی اندازه ی دولت" و "حذف دستگاه های موازی و غیر ضرور" از دیگر نکاتی است که در سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی به آن اشاره شده است. دولت روحانی برای منطقی سازی اندازه دولت به ازای هر 5 نفر بازنشسته مجوز استخدام یک نفر را داده است در حالی که در گذشته این مجوز به ازای هر سه نفر بازنشسته داده شده بود. کارنامه ی دولت درباره ی حذف دستگاه های موازی منفی است و اثری از این کار درست و حیاتی در اقدامات دولت دیده نمی شود.
12- "افزایش سهم درآمدهای مالیاتی" و "قطع وابستگی بودجه به نفت" از موضوعات دیگر آمده در سیاست های اقتصاد مقاومتی است. از مواردی که نمایندگان منتقد دولت هم در این دو سه سال اخیر به آن اذعان دارند افزایش سهم مالیات و کاهش سهم نفت در بودجه است.
13- "شفاف سازی و جلوگیری از اقدامات و فعالیت ها و زمنیه های فسادزا" نکته ی دیگری است که در سیاست های ابلاغی اقتصاد مقاومتی بر آن تاکید گردیده است. برای سنجش عملکرد دولت در این موضوع می توانیم نگاهی بیندازیم به رتبه کشور در زمینه فساد اداری در سالهای اخیر :
سال 1392 : رتبه ی ایران 144 ، سال 1393 : رتبه ی ایران 136، سال 1394 : رتبه ی ایران 130 .
این روند نشانگر مثبت بودن نسبی عملکرد دولت در این زمینه است.
۹۵/۰۴/۲۲